Кратко и ясно, харесва ми!Няма аз = Аз, който се смяташе за истински, е измислица.
Много забавно видео, топ :P
Не, настоящият момент просто Е, нещата се случват, те не знаят за мислите.- Случващото се на терена знае ли какво говори гласа?
Абсолютно не.- Знае ли се какво ще се случи преди да се случи?
Не, мислите са непредвидими.- Знае ли се какво ще каже гласа преди да го каже?
Не, мислите няма как да повлияят на каквото и да е, те са просто мисли, появяват се и изчезват.- Гласа може ли да повлияе на случващото се?
Не, мислите са просто низ от думи, няма как да знаят каквото и да е, камо ли какво ще се случи.- Гласа знае ли какво ще се случи?
-
Не, няма такова нещо като мислещ, който бълва мисли, има просто възприемане на отделни мисли.Има ли той-гласа, който говори или има говор/глас само?
Абсолютно не, случващото се е пълно, достатъчно и незасегнато по никакъв начин от опасенията и предположенията. Мисълта е безсилна да предотврати каквото и да е, тя няма агентност, а е просто мисъл.- Опасенията и предположенията на гласа имат ли значение за случващото се? Могат ли да предотвратят нещо?
Не. Самото съдържание на мислите може да симулира, че има избор на това какво ще се случи, но една мисъл не може да избира каквото и да е, та тя е просто низ от думи. Това, което Е се случва, независимо от мисълта(която всъщност също е част от случващото се).- Гласа може ли да избира какво да се случи?
Не, мислите не избират нищо, нито пък има някакво магическо същество, което да може да избира мислите. Те просто се появяват непредвидимо от нищото.- Гласа може ли да избира какво да каже преди да го каже?
Абсолютно същите са. Случващото се случва и паралелно с това мислите си текат една по една, но двете нямат общо едно с друго, освен, че и двете са проявление на настоящия момент. Но мислите по никакъв начин не оказват влияние на останалите проявления, нито на чуването, нито на виждането, нито на ходенето, нито даже на мисленето. Осъзнах, че мисленето, като осъзнаване на поредица от мисли не е по-различно от чуването, виждането. И както когато гледам залеза, слушайки музика, не си мисля, че музиката влияе на залеза, така и отпадна вярата, че мисленето по някакъв начин може да си взаимодейства с настоящия момент. То е точно това - коментар по телевизията, за който играчите дори не подозират, нито пък им се отразява по някакъв начин. Мисленето е безсилно да предизвика каквото и да е, зад него няма мислител и няма никакъв контрол върху него.Наблюдавай цял ден мислите, които идват. Приличат ли на коментиращият глас?
поздрави,
Миро