Untethering

Luchana

Re: Untethering

Postby Luchana » Mon Sep 30, 2024 8:20 pm

Привет Биляна,
Има много мисли, свързани с мен, но има и такива, които не са непременно свързани.
Например "Часът е 22:30", "В градинката има таралеж". Мога да кажа "Аз виждам, че ...", но само ако приема, че има "АЗ", прикачен към виждането.
Да...когато погледнем по-отблизо тези мисли виждаме, че има "аз" прикачен към виждаането,
Всички мисли се отнасят за мен - аз виждам часа, таралежа и тн.

Забелязвам, че наблюдението изкривява опита. Когато очаквам мислите, за да ги запиша, те идват доста по-рядко. Подозирам, че когато се увличам в тях, по-голяма част са обвързани пряко с мен. Това важно ли е?
Чудесно! Това е сърцевината.

Какво е да видиш това?
Че дори и привидно за други/друго всички мисли се отнасят към аз, мен?
Как се усеща - странно, нормално, специално... друго?

С много любов.
Лучана
If you wonder what it’s like living nonduality in everyday life?
https://awakeningawakened.com/2022/10/2 ... onduality/

Pipi

Postby Pipi » Mon Sep 30, 2024 9:43 pm

Привет Лучана,
Какво е да видиш това?
Че дори и привидно за други/друго всички мисли се отнасят към аз, мен?
Как се усеща - странно, нормално, специално... друго?
Мислите коментират само тези части от реалността, които могат да свържат с този "аз" и пропускат повечето останала информация.
Например, ако срещна приятелка, мислите отбелязват "моята приятелка", но пропускат как е облечена, дали е дошла пеш и т.н. Ако обаче срещна непозната жена с хубава рокля, ще коментират "ще ми се да имам подобна дреха", пропускайки самата жена.
Усеща се нормално, в смисъл, че е обичайно и винаги си е така.
Но е много ... ощетяващо преживяването. Защото всички незабелязани подробности все едно не са преживени. От истинската картина е направен прост комикс.

Имам още едно наблюдение: когато мислите са по-малко от обичайното (ако например опитвам да ги следя или когато просто си почивам), ставам някак по-бавна. Движенията ми са по-плавни, но и по-прецизни. Цялата спешност изчезва, също и мултитаскинга.
Освен това долових, че всичките наблюдения ги правех някак със сила, прекалено настойчиво и съсредоточено. Затова все получавах главоболие или тежест.
Сега имам моменти, в които се отказвам от силата, но не успявам всеки път. Когато се случи, има доста разлики: хоризонтът се увеличава и усещането е обратно. Ако се мъча да наблюдавам нещо, то е все едно аз да вървя към нещото, докато ако спокойно го наблюдавам, нещото идва при мен.

С много любов.
Биби

Luchana

Postby Luchana » Wed Oct 02, 2024 9:24 am

Привет Биляна,
Но е много ... ощетяващо преживяването. Защото всички незабелязани подробности все едно не са преживени. От истинската картина е направен прост комикс.
Чудесно наблюдение!

Имам още едно наблюдение: когато мислите са по-малко от обичайното (ако например опитвам да ги следя или когато просто си почивам), ставам някак по-бавна. Движенията ми са по-плавни, но и по-прецизни. Цялата спешност изчезва, също и мултитаскинга.
Освен това долових, че всичките наблюдения ги правех някак със сила, прекалено настойчиво и съсредоточено. Затова все получавах главоболие или тежест.
Сега имам моменти, в които се отказвам от силата, но не успявам всеки път. Когато се случи, има доста разлики: хоризонтът се увеличава и усещането е обратно. Ако се мъча да наблюдавам нещо, то е все едно аз да вървя към нещото, докато ако спокойно го наблюдавам, нещото идва при мен.
да... когато оставим натиска и се отпуснем забелязваме, че гледането (както и всичко останало) се случва от само себе си.

Нека да видим сега какво може една мисъл да прави?

Може ли мисълта да мисли?

С много любов,
Лучана

Pipi

Postby Pipi » Wed Oct 02, 2024 1:41 pm

Привет Лучана,
Нека да видим сега какво може една мисъл да прави?
Може да привлича вниманието. Може да бъде заредена с емоции.
Понякога възниква мисъл, окачествяваща предишната. Например "това е интересна идея". Тогава значимостта и интересът се увеличават, което води до поредица от свързани мисли. Емоцията също се увеличава.

Опитвам се да разбера връзката между мисъл и емоции. Изглежда ми объркващо. Ако възникне мисъл "сбърках", понякога това води до съжаление, или яд, или вина, безсилие. А може и нищо. Непредсказуемо е. Хем има някаква връзка, хем не е константа.

Може ли мисълта да мисли?
Мисълта е статична и сама по себе си не може нищо. Не може да мисли. Но често идва с други асоциативни мисли по същата тема, което изглежда като мислене.
Ако успея да не се интересувам от тях, те заглъхват. Може би отиват да досаждат на друг :)

С много любов,
Биби

Luchana

Postby Luchana » Thu Oct 03, 2024 8:33 am

Привет Биляна,

Може да привлича вниманието. Може да бъде заредена с емоции
Погледни отново -

Дали мисълта е независима отделна самостоятелна единица, коиято има способнстта да привлича внимание?

Опитвам се да разбера връзката между мисъл и емоции. Изглежда ми объркващо. Ако възникне мисъл "сбърках", понякога това води до съжаление, или яд, или вина, безсилие. А може и нищо. Непредсказуемо е. Хем има някаква връзка, хем не е константа.
Има вяра в мисълта, мисълта е взета за нещо важно и авторитетно. Емоцията следва тази вяра.
Когато вярата в мислите отпадне, емоцията омеква.

Нека сега цялото внимието отиде към това, което вярва?
Какво е то? Как се преживява в този момент тук и сега?
Като картина, като цвят, звук, мирис?

С много любов,
Лучана

Pipi

Postby Pipi » Fri Oct 04, 2024 10:33 am

Привет Лучана,

Трябваше ми повече време за това гледане.

Погледни отново -

Дали мисълта е независима отделна самостоятелна единица, коиято има способнстта да привлича внимание?
Не - тук подлогът не е мисълта, а самото внимание. Мисълта се появява и изчезва, тя е явление.

От известно време се опитвам да наблюдавам самото внимание и фокуса, който то избира. Изглежда че то се насочва към най-новото, на-необичайното или най-яркото преживяване.
Случва се обаче вниманието да отвори блендата докрай - да съзерцава всичко, без да се фокусира върху нищо. В такива моменти майка ми казваше "пак ли блееш?" :)
В юношеството, преди много изпити това ми се случваше от самосебе си. Щом получа листа със задачите, още преди да го погледна, съзнанието ми напълно изключваше всякакво мислене и се размиваше в някаква безкрайност за 5-10 минути. Когато това се случи, след като се върна над задачите, те бяха абсолютно очевидни и успявах да ги напиша за рекордно кратко време, бавеше ме главно скоростта, с която пиша. При това някак виждах цялото решение накуп, а не стъпка по стъпка.
Въпреки тези чести случвания, никога не съм очаквала да го преживея отново. Ако някой път от любопитство се опитам да го извикам, не успявам. Така че не "аз" отговарям за дейността на Вниманието.
Освен това мога да кажа, че умът научава за тези събития някак в последствие. И не им отдава особено значение. Въпреки, че емоционално са богати с възторг или по-скоро кротка радост.

Има вяра в мисълта, мисълта е взета за нещо важно и авторитетно. Емоцията следва тази вяра.
Когато вярата в мислите отпадне, емоцията омеква.

Нека сега цялото внимието отиде към това, което вярва?
Какво е то? Как се преживява в този момент тук и сега?
Като картина, като цвят, звук, мирис?
Този въпрос много ме озадачи. Ще опиша нещата така, както ги виждам днес.
Тук има някакво Присъствие. Изглежда то преживява събитията, като събира информация от сетивата (т.е. с участието на част от ума).
То избира фокуса и веднага опитва да коментира сетивните данни с мисли. Мислите са като етикети, за картотекиране и по-лесно намиране на преживяването в библиотеката на паметта.
Мислите ги образува като слепва изрезки от предишни мисли. Държи библиотеката да остане хомогенна, т.е. правилото е новата мисъл да не противоречи на една колекция "златни мисли" - вярванията, които са като аксиоми и не подлежат на дебат.
Цялата тази библиотека разказва за приключенията на един герой.
Затова всички мисли са по някакъв начин свързани с него. Колкото по-близка е връзката, с толкова по-едър шрифт е мисълта (това някак се постига с прикачена емоция).
Това Присъствие изглежда няма пряк достъп до реалността, освен през сетивата. Ако човекът е глух, присъствието няма да усети звуците, без да ползва човека.
Сетивата още на входа филтрират и изкривяват преживяното. Мислите го изкривяват още повече. Така че присъстващото не изживява реалността, а само вътрешната история, която е бегло свързана с истинското. Ако изобщо е свързана.
От тук идва усещането за отделност. Измислен свят с един герой в него.
Също оттук е и вярата в мислите. Без тях този, макар и измислен свят, не може да оцелее.
Може би това наричам "аз", но не съм убедена дали е присъствие или някакъв бездушен механизъм, който си работи безкрайно и безцелно.
В момента дори не съм сигурна кой отговаря на въпросите ти.

Освен вярата в мислите, имам подобен проблем и с емоциите. Вчера си правих тест, който показа, че съм почти напълно неспособна да ги понеса. Точно така го и усещам. Може би от тук идва и тази моя дисоциация с тялото.
При Илона научих за една техника TRE (Trauma Releasing Exercises), с която ще опитам да възстановя нормалната връзка и способности.

С много любов,
Биби

Luchana

Postby Luchana » Tue Oct 08, 2024 11:06 am

Хей, здравей Биби,
Пиша ти със закъснение зашото цялото ми внимание беше в проввеждането на ритрийта ни в Манчестър.
Беше невероятно :)

Чета отгворите и разбирам, че всичко е видяно.
Преживяването е абсолютно валидно.
Остава само да видим тази малка идея, че има някакво "мен" тук.

Много е просто,
виж сега в този момент има ли някакво "аз" което прави или е тук в шоуто?
Погледни
Има ли нещо, което не е това което е?
Виж, Има ли "аз/мен" изобщо в този момент?

Усети свободата :)

Много любов,
Лучана

Pipi

Postby Pipi » Tue Oct 08, 2024 8:40 pm

Прекрасна Лучана,

Знам за Манчестър - следя те. Весело е било.

Чета отгворите и разбирам, че всичко е видяно.
Преживяването е абсолютно валидно.
Остава само да видим тази малка идея, че има някакво "мен" тук.

Много е просто,
виж сега в този момент има ли някакво "аз" което прави или е тук в шоуто?
Погледни
Има ли нещо, което не е това което е?
Виж, Има ли "аз/мен" изобщо в този момент?

Усети свободата :)
За съжаление нищо от това, което написах, не е ново видяно за мен. Не забелязвам никаква промяна в себеусещането. Все още вярвам на мислите и все още почти не усещам емоции.
Може би не ми е ясно как да гледам?
Или не разбирам къде минава границата между това, което е, и онова, изкуствено конструираното. Кои елементи ги отличават?

Когато няма мисли (много рядко ми се случва), тогава не съществува и "аз". Но дойде ли мисъл, всичко пак си е на мястото.
Също забелязах, че по време на сън нещата са много различни. Тамошният "аз" съществува, но си няма тяло, а май няма и памет. Дори целият ден да е бил подчинен на някоя важна тема или голям стрес, в съня няма и помен от това събитие. Също така няма силни желания, или са само пожелателни - нито са спешни, нито са непременни.
Има и разлика в сънуването на сетивни възприятия - сънувам, че съм на шумен площад, виждам как хората викат, но не помня да съм ги чула. Ако някой ми говори, то е директно (като телепатия). Миризми също няма.
Както и да е, казвам го само защото е любопитно и защото Присъстващото в съня е по-чисто.

Много любов,
Биби

Luchana

Postby Luchana » Wed Oct 09, 2024 8:53 pm

Здравей Биби,
Знам за Манчестър - следя те. Весело е било.
да...беше много силен ритрийт, донесе много свобода в преживяването на всички.

Вече се върнахме във Франция.
Когато няма мисли (много рядко ми се случва), тогава не съществува и "аз". Но дойде ли мисъл, всичко пак си е на мястото.
Точно така. Илюзията за илюзия е това, че мислите са някой, или че има някой зад мислите.
Забележи, че ако фокуса е върху мислите, света се възприема чрез съдържанието на мислите, дуалност.
Сега нека фокуса да е върху факта, че всичко вече Е,
забележи какво е това?

Без значение съдържанието на мислите.

Има ли личност под каквато и да е форма тук, сега в този момент?

Любов
Лучана

Luchana

Postby Luchana » Wed Oct 16, 2024 2:44 pm

Привет Биляна,

надявам се всичко е наред при теб.

Как върви? Има ли съпротива или нещо друго свързано с изследването?

с много любоя,
Лучана

Pipi

Postby Pipi » Wed Oct 16, 2024 6:06 pm

Привет Лучана,
надявам се всичко е наред при теб.

Как върви? Има ли съпротива или нещо друго свързано с изследването?
Благодаря, че попита

Малко съм се отчаяла. Опитвам се да гледам по различни начини.
Виждам, че мислите ми са като магнити за вниманието, а това ми пречи да се дистанцирам от тях.
Напълно съм убедена, че мисълта следва събитията, а не ги прогнозира, планира или избира. Но не знам дали това е просто мисъл, или е видяно ясно.
Имам си и "оправдания" :) Работата ми е свързана с концентрирана мисловна дейност и това постоянно ме връща към силната вяра в ума.
Често се хващам, че се опитвам да си обясня как така "тук няма никой". Въпреки, че ми е ясно, че това не е по силите на линейния разказ на мисълта. Все едно да се опитвам да боядисам цялата къща като използвам четка само с един косъм.
Имам моменти, в които наум се опитвам да те убедя, че грешиш, което е смешно, но е някаква повтаряща се тенденция. Но да - често ти говоря наум някакви глупости, даже включвам мимика и сигурно отстрани изглеждам забавно.

Изглежда вярвам, че без мислите няма да мога да възприемам преживяванията. Все едно съм в безсъзнание.
А пък от друга страна изобщо не го вярвам.

Виждаш колко съм объркана и се въртя в кръг.

С уважение: Биби

Luchana

Postby Luchana » Fri Oct 18, 2024 4:13 pm

Здравей Биби,
Благодаря ти, че споделяш това с мен.
Мислите, там е фокуса и нещо знае това.
Защо това, което знае мислите не е Аз знаенето?
, а трябва да е аз-личността?

Забележи безусилността на знаенето на всичко?
и разликата с обект, който знае?
Къде усещаш и виждаш свободата?

Любов,
Лучана

Pipi

Postby Pipi » Sat Oct 19, 2024 11:04 am

Здравей Лучана,

Мислите, там е фокуса и нещо знае това.
Защо това, което знае мислите не е Аз знаенето?
, а трябва да е аз-личността?
"Аз знаенето" съществува, но то изглежда не се развива, не се променя и затова няма цели и предпочитания. Просто знае, докато живее, а не докато мисли или следи мислите.
Когато уча нещо ново, тогава ми изглежда, че успоредно се появява и аз-личността. Или докато върша нещо, в което имам собствен стил.
Когато се появи дилема, нужда от избор, също не усещам Всеобхватното Знаещо. На него по-скоро му е все едно, то може (иска) да избере всички възможности.

Забележи безусилността на знаенето на всичко?
и разликата с обект, който знае?
Къде усещаш и виждаш свободата?
Усилията, които полага обектът, са резултат от вярата, че има някой, който трябва да се развива. Или който носи отговорности и има задължения.
Зърнах свободата в момент, в който подложих на съмнение тази вяра.
Но не успявам да съвместя видяното с ежедневните дейности. Кое е горивото, подтикващо те към действие, ако изчезне копнежът да развиваш личността?

Освен това усещам принуда, или нужда, във всеки момент да върша нещо. Ако съм уморена, или по друга причина просто съществувам, тогава личността никаква я няма. Но това трае кратко, появява се нервност, припряност, усещане за спешност.

С обич,
Биби

Luchana

Postby Luchana » Mon Oct 21, 2024 11:18 am

Здравей Биби,
Усилията, които полага обектът, са резултат от вярата, че има някой, който трябва да се развива. Или който носи отговорности и има задължения.
:) Това е! Обекта полага усилие, забележи, че обекта не е субект? Обекта е въображаем и това се знае от субекта/знаенето?
Точно така :)

Но не успявам да съвместя видяното с ежедневните дейности. Кое е горивото, подтикващо те към действие, ако изчезне копнежът да развиваш личността?
Това е свободата, може да правиш каквото си искаш , каквото преживяване искаш и ума може да си почине от развиването на въображаемата личност.
Забележи има ли личност, която прави нещата тук?
Какво е това тук?
Просто събуждане от историята на родената и оцеляващата личност?
Сега в този момент?
Освен това усещам принуда, или нужда, във всеки момент да върша нещо
Имаш право да си починеш.
Забележи,че това са измислици на ума, ти си свободна.

С много любов,
Лучана

пс. Покана да се присъединиш към срещата в четвъртък.. а също и към ритрийта този уикенд.
Когато сме заедно цялото напрежение омеква..

Pipi

Postby Pipi » Tue Oct 22, 2024 10:42 pm

Привет Лучана,
:) Това е! Обекта полага усилие, забележи, че обекта не е субект? Обекта е въображаем и това се знае от субекта/знаенето?
Точно така :)
Охранителните камери по улиците нямат вътре едно човече, което да гледа през тях. Те записват (запомнят) картините, звуците, могат да имат сензори (сетива), с които да се завъртат или да се фокусират - въпрос на механизъм. Но нямат персоналност. Точно така се почувствах по едно време днес.

Това е свободата, може да правиш каквото си искаш , каквото преживяване искаш и ума може да си почине от развиването на въображаемата личност.
Забележи има ли личност, която прави нещата тук?
Какво е това тук?
Просто събуждане от историята на родената и оцеляващата личност?
Сега в този момент?
Показва се и после се губи това усещане. Чудя се защо са ми нужни усилия, за да се задържа в безметежното състояние? Защо развиването на разказа за героя не ме изморява толкова, колкото "почивката"?
Все по-трудно ми е да намеря нещо, което този Аз върши. Но старанието и упорството да гледам реалността сами по себе си донасят полъх на "гледащия, искащия...". Инерция ли е това?
Имам чувството, че съм се приближила до нещо, макар все още да е в мъгла.

Имаш право да си починеш.
Забележи,че това са измислици на ума, ти си свободна.
Умът се измъчва, когато не прави нищо. И става по-шумен и по-досаден. Може да има фобия към скуката.

Поздрави,
Биби

пс. Покана да се присъединиш към срещата в четвъртък.. а също и към ритрийта този уикенд.
Когато сме заедно цялото напрежение омеква..
Подсети ме следващ път, моля. До изборите няма да успея да участвам, но не се отказвам.

Return to “Български (Bulgarian)”