Test

DarkSide

Re: Test

Postby DarkSide » Mon Nov 29, 2021 5:00 pm

Еми то излиза, че е въпрос на вярване, а не на виждане:

Представи си, че аз и тригодишно дете виждаме на улицата белобрад старец с червени дрехи. Детето вярва, че вижда Дядо Коледа, аз вярвам, че виждам актьор. И двамата виждаме с очите си едно и също нещо - белобрад старец в червени дрехи, но вярваме, че виждаме различни неща.

Сега нека с тебе застанем пред огледалото. И двамата виждаме едно и също - отражението на двама мъже. Аз вярвам, че виждам двама отделни човека - Любо и Весо, ти вярваш, че виждаш единството, проявяващо се като две човешки тела (или каквото вярваш че виждаш, аз не го знам какво е).

Тоест, това, което ми сочиш да видя, е всъщност промяна във вярванията ми за това, коетовиждам, а не за промяна във виждането. И двамата с тебе виждаме един и същ образ, само интерпретациите ни са различни. Сиреч, мислите ни са различни, образът го виждаме по един и същ начин.
Виж в огледалото тялото на персонажа Весо. Забележи, че има освен тяло, има и огледало, забележи, че съществуват безусилно?
Забележи в това съществуване как така има аз отделен има ли Весо или е само персонаж разказан от мислите?
Виждам огледалото, виждам и образа в огледалото, забелязвам липсата на каквото и да е усилие при виждането или при съществуването на тялото, огледалото и отражението. Не виждам персонажа, тъй като той е в мислите, а те са невидими. А съдържанието им зависи от системата на вярвания, а не от реалността.

Ако покажеш белобрадия актьор в червени дрехи на тригодишно дете от западния свят, то ще ти каже това е Дядо Коледа, ако обаче тригодишното дете идва от друга култура, то ще каже, че вижда белобрад човек в червени дрехи. Всичко е въпрос на съдържанието на мислите, което пък идва от "знанията", в които те е убедило обществото, в което живееш.

Lubo

Postby Lubo » Mon Nov 29, 2021 6:06 pm

Весо,
Много добро попадение, че според мислите, ще има много мнения за това какво се вижда. Реалността обаче е една, а не тълкованията и никое едно оттях не е вярно, защото тълкованието не е това което се появява.
И няма тела и гледане на тела, има съществуващи, реални неща и измислени. Не се връзвай на гледам нещо, защото всичко е едно или е гледане или е нещото,- преживяване на гледане или на цвят е все едно, няма две, ако искаш ще изследваме, но нека пробваме да съкратим това..
Сега нека с тебе застанем пред огледалото. И двамата виждаме едно и също - отражението на двама мъже. Аз вярвам, че виждам двама отделни човека - Любо и Весо, ти вярваш, че виждаш единството, проявяващо се като две човешки тела (или каквото вярваш че виждаш, аз не го знам какво е).
Това е предположение, Весо, не можеш да видиш като си представяш какво ще видиш.
Върви с някой пред огледалото, щом така искаш.
Какво е там? Огледало и две тела. МИСЛИТЕ, забележи, че натъртвам на това МИСЛИТЕ които НЕ МОГАТ ДА СЪЗДАДАТ ВОДА, А АКМО ЛИ ЧОВЕК. Мислите казват, че това е Весо, а другото Елизабет. Виж, че има само съществуване на тела и огледало...
Толова е просто ДА, само виж, отначало може да е тъпо и разочароващо за Аз....
I am happy to invite you to join our meetings and events
https://luchanalubo.com/

DarkSide

Postby DarkSide » Mon Nov 29, 2021 7:15 pm

Да, има единствено възприемане на образ на тела и огледало, както и възприемане на мисли, които казват кое какво е. Сиреч, винаги и навсякъде има само възприемане заедно с осъзнаването на какво се възприема. При други мисли, ще има и различно осъзнаване на възприеманото. Прилепянето на аз към телата, включително собственото, става от съдържанието на мислите, то не идва от сетивните канали. Прилепянето на идеята за контрол и избор към действията на телата, също става от съдържанието на мислите. При наблюдението не се забелязва контролиращ и избиращ персонаж.

Lubo

Postby Lubo » Mon Nov 29, 2021 8:17 pm

Точно така.
Виж това
Прилепянето на аз към телата, включително собственото
,
Виж пак тялото. Най-лудия въпрос:
Мислите казват, че има собственик на тялото.
Огледай се наоколо, съществуването има ли собственик? Има ли нещо което ако няма собственик ще спре да съществува?
Тялото има ли нужда от собственик, а огледалото?

DarkSide

Postby DarkSide » Mon Nov 29, 2021 9:24 pm

Ха, много добро забелязване как продължавам да мисля за тялото ми като моето тяло, което предполага наличие на собственик. Реално го има само усещане за това тяло, което е различно от усещането за всички останали тела. Че това е тяло, а онова е огледало, го казват мислите - реално има само различни усещания. А усещанията не могат да имат собственост - звукът, образът, мисълта, мирисът, вкусът или болката са си просто усещания.
Мислите казват, ето тези усещания се наричат "моето тяло", а онези усещания се наричат "друго тяло", "улица", "птиче пеене", "небе", "студ", "страх", "тъга", "моята кола", "кучето на съседа" и т.н.
Реално има само усещания и мисли.

Lubo

Postby Lubo » Tue Nov 30, 2021 7:45 am

:)
Ха, много добро забелязване как продължавам да мисля за тялото ми като моето тяло, което предполага наличие на собственик.
Продължавам да мисля, Весо нали се разбрахме, че мислите идват и няма мислител :)
Успокой се, седни тихо. Забележи, че всичко е и,че някой е само фикция, идея.

DarkSide

Postby DarkSide » Tue Nov 30, 2021 10:31 am

Бях ти написал дълго пространно дълбокомислено обяснение на реалността, като го написах осъзнах, че съм ти написал съдържанието на мислите и го изтрих.

Държах натиснат бекспейса и гледах как мъдрите думи една по една, в обратен ред, изчезват и на тяхно място се поява чистото бяло поле като метафора за случващото се осъзнаване.

После изкарах известно време в гледане през прозореца - през което време имаше гледане през прозореца, придружено от мисловен коментар, който се мъчеше да открие нещо ново, незабелязано досега и да го използва като аргумент, че най-после съм видял истинската реалност, по начина, по който съм си го представял. По някое време се появи идеята за персонажа Весо с неговата биография, която после бе заменена от други мисли докато ставаше гледането през прозореца. Нищо ново не видах и нищо необичайно не почувствах, всъщност не, имаше едно необичайно за персонажа спокойствие. Може би защото перонажът не беше постоянно в центъра на вниманието и не вършеше той гледането, просто имаше гледане плюс коментар, който идваше някакси отстрани, като при гледане на мач по телевизията.

Lubo

Postby Lubo » Tue Nov 30, 2021 1:37 pm

Ах, 😁значи,
през което време имаше гледане през прозореца
Нека е в сегашно време,- гледане през прозореца- Персонажа който го няма е гледане през прозореца, а иначе Виж иначе какво е тук? Персонажа ли е тук?
А кое?

Пс. Това за бялата страница го остави. ще има две неща страница и букви

DarkSide

Postby DarkSide » Tue Nov 30, 2021 4:50 pm

Виж иначе какво е тук? Персонажа ли е тук?
А кое?
Персонажът сякаш се разпадна на различни мисли, предимно биографични спомени, изникващи тук - там, но цялостно усещане за персонаж сякаш няма, има гледане, ходене, седене, пиене на кафе, забелязване на мотаещи се мисли, забелязване на замотаване из мислите, има намерения и желания, това май пак са мисли, какво друго ... има светеща лампа, има слушане на музика, има писане на думи ... това е.

Lubo

Postby Lubo » Tue Nov 30, 2021 5:47 pm

Добрее

. Това е разковничето.
има намерения и желания
,
Кой ще се чувства по-добре? За кого е важно да започне да изпълнява намерението?
Дядо Коледа има намерение/ се грижи тази Коледа да е съвършенна... и така вече 30, 40 и повече години 😁
Без него няма да има Коледа?

DarkSide

Postby DarkSide » Tue Nov 30, 2021 6:06 pm

Кой ще се чувства по-добре? За кого е важно да започне да изпълнява намерението?
Не е важно за никой. Има мисъл "кучето лае, чакай да го изкарам", и има ставане от стола и изкарване на куче на разходка, после има мисъл или по-скоро образ на чаша кафе и има правене на кафе и пиене на кафе. Има и много мисли, от които не следват действия. А има и действия без предварителни мисли, примерно в момента има седене на стол с масажираща облегалка, което се е случило спонтанно, а ето че веднага идва и мисъл, която пояснява че това е станало "по навик". А пък то просто е станало. Също както и лампата е запалена, също както и навън е станало тъмно. Нещата стават, мислите ги коментират и обясняват. На кого обаче ги обясняват? Сякаш на себе си, защото реално няма на кого да ги обясняват тези неща. Значи на никого, само се създава впечатление за наличие на адресат на тези обяснения, но такъв реално няма.

Lubo

Postby Lubo » Tue Nov 30, 2021 7:57 pm

Супер!
"кучето лае, чакай да го изкарам", и има ставане от стола и изкарване на куче на разходка, после има мисъл или по-скоро образ на чаша кафе и има правене на кафе и пиене на кафе. Има и много мисли, от които не следват действия. А има и действия без предварителни мисли, примерно в момента има седене на стол с масажираща облегалка, което се е случило спонтанно, а ето че веднага идва и мисъл, която пояснява че това е станало "по навик". А пък то просто е станало. Също както и лампата е запалена, също както и навън е станало тъмно. Нещата стават, мислите ги коментират и обясняват.
Има ли вариант нещо да не стане така като става?
Къде е Аз?
Нещата стават, мислите ги коментират и обясняват. На кого обаче ги обясняват? Сякаш на себе си, защото реално няма на кого да ги обясняват тези неща. Значи на никого, само се създава впечатление за наличие на адресат на тези обяснения, но такъв реално няма.
Точно така. Утре цял ден изследвай
- Всичко става така както се случва, а мислите твърдят други
- има ли някой за когото мислите се грижат?, а има ли за когото НЕ се грижат :) ?

Бравоооо
л.

DarkSide

Postby DarkSide » Wed Dec 01, 2021 4:33 pm

От време на време идва мисъл "трябва да гледам и търся аз-а" и тогава има търсене и ненамиране на отделен аз. После животът си продължава по старому до следващото появяване на мисълта "дай пак да проверим има ли аз или няма".
- Всичко става така както се случва, а мислите твърдят други
- има ли някой за когото мислите се грижат?, а има ли за когото НЕ се грижат :) ?
Изследвам, търся и проверявам, ама каквото и да напиша като отговор, все ще е история, защото първо идва като мисъл. Или пък изобщо нищо не изследвам, ами съм си все така постоянно в мислите? Щото нищо различно от предишните дни не откривам ...

Lubo

Postby Lubo » Wed Dec 01, 2021 6:06 pm

Привет Весо,
Пред вратата си.
Запиши и прати, един произволен момент, като включваш и мислите които се появяват в този момент?

DarkSide

Postby DarkSide » Wed Dec 01, 2021 6:38 pm

Чета текста да предам произволен момент. Текстът е на екрана на телефона. Телефонът лежи удобно на дланта, от ляво се вижда палеца в профил, от дясно са върховете на четирите пръста. Виждам на часовника 18:18. Мисъл номер едно казва "това е знак свише, че си на прав път". Мисъл номер 2 моментално връхлита отгоре й с бутонките напред: "това са пълни глупости, няма никакви знаци и няма нищо свише". Трета мисъл "имаше навремето компютърен виц за потребителя, който питал съпорта къде се намира произволния клавиш". Четвърта мисъл "това дали стига или още трябва да пиша?" Пета мисъл "леле, имам изречения от първо лице, пак ще ме пита кой чете текста и кой вижда часовника и така ще откараме още 100 съобщения в темата". Шеста мисъл " не ми пука, и без туй взе да ми писва от това преливане от пусто в празно! Давай, бързо натискай бутона за изпращане!"

Return to “Български (Bulgarian)”